5.1.09

Istanbul

Eno mesto, dve celini, trije imperiji. Bizanc, Novi Rim, Konstantinopel, Carigrad. Od 28. marca leta 1930 Istanbul. Znotraj obzidja Bizanca je živelo okoli pol milijona ljudi, Istanbul ima sedaj 18 milijonov prebivalcev. Tukaj se srečeujeta Azija in Evropa. Mesto je ustanovil Grk Bizas leta 658 pr. n. št. po naročilu preročišča v Delfih. Leta 330 je Konstantin I. preselil sem svoj vladni sedež iz Rima. Mesto je poimenoval Novi Rim (Nova Roma), pozneje Konstantinopel. V 6. stoletju so na razvalinah antičnega svetišča samo v petih letih zgradili glavno cerkev Konstantinopla, "Cerkev svete Modrosti", imenovano Hagija Sofija. Leta 1453 so jo spremenili v mošejo in ji dodali minarete. Do leta 1932, ko je postala muzej, je bila glavna mošeja v Istanbulu.


Hagija Sofija, zgrajena med letoma 532 in 537.

V začetku 17. stoletja je sultan Mehmetu Agi naročil naj zgradi razkošno mošejo neposredno pred Hagijo Sofijo. Ime modra mošeja je dobila po čudovitih modro belih ploščicah, ki krasijo kupolo in zgornje dele zidov. Mošeja ima 6 minaretov, samo enega manj kot velika mošeja v Meki.


Modra mošeja (Sultanahmet Camii)



V 15. stoletju so Osmani postavili sultanovo mesto. V središču je palača Topkapi z legendarnim in pravljičnim haremom. Kompleks obsega 70 hektarjev in je bil posebno mesto v mestu, kjer je živelo do 40.000 ljudi.


Vhod v palačo Topkapi (Topkapi Saraji)


stolp Galata


1 komentar:

Anonimni pravi ...

preberite celoten blog, kar dober