27.7.07

Še en obisk katedrale in uspešen ogled Shakespearovega teatra

No, danes pa nama je uspelo vse kar sva si zadala. Simon si je ogledal to katedralo od znotraj, iz vrha in malo še spodaj. Jaz nisem vedela, da se da še spodaj kaj videti. Baje so grobnice nekakšnih herojev, ena izmed njih je tudi od Wren Christopher (arhitekt te katedrale.
Zraven je še restavracija, trgovinica s spominki. Simon je bil navdušen. Čakala sem ga skoraj eno uro, da se je vrnil in pravi, da je bilo premalo. Mogoče, če se bova še kaj vrnila v London, da si bo va ogledala še podzemlje, ker v knjigi piše, da če si izpustil ta del, si zamudil veliko. Mogoče bova preverila.

Uspelo nama je tudi (na moje veliko veselje) videti Shakespeare globe theatre od znotraj. Vstopnina je kar draga (9 GBP), vendar je zanimivo, ker imaš vodičko in pripoveduje zgodbo tega teatra. Začne se nekako tako:
Originalno zgrajen najprej je bil leta 1599 in uničen v požaru 29. junija 1613, ki so ga zanetili med predstavo Henry the Eight, ker so pripeljali top in iz njega tudi dejansko ustrelili. Med izstrelitvijo je padla iskra na streho, ki je slamnata in teater cel lesen vžgalo. Baje se ni noben poškodoval. Takrat sta bila samo dva izhoda, sedaj jih je štiri.
Nato je bil junija leta 1614 prenovljen in zopet zaprt leta 1642 zaradi puritancev.
In še tretjič ponovna rekonstrukcija originalnega leta 1997, vendar približno 250m stran, ker je na istem mestu stala neka druga stavba. Da so ga še enkrat zgradili, je bil zaslužen Ameriški igralec in režiser Sam Warramaker. Ker je občudoval Shakespearjeva dela, je bil zelo začuden, ko je našel na mestu kjer bil naj stal teater samo nek znak, da je včasih tukaj stal. Zato je ustanovil nekakšno fundacijo zato, da se zgradi ponovno. To mu je tudi uspelo in tako imajo Angleži po njegovi zaslugi še atrakcijo več.

V Shakespearovih časih je bilo to gledališče na drugi strani Temze, kjer se ni imenovalo London, čeprav je samo nasproti njega. Na tej strani, kjer je bil London, so bili zelo taki puritanski ljudje in so imeli gledalšča in zabavaštvo za hudičevo seme. Zato se je vsa zabava dogajala na drugi strani Temze. Tako je bilo tudi to gledališče zgrajeno na tej strani. To se pravi odprto za vso rajo
Kot vidite na sliki ima ta teater dvorišče, kjer lahko kupiš vstopnico za 5 GBP in moraš stat. Stoji lahko 700 ljudi, v Shakespearovih časih jih je bilo tudi po 1000 in več. Potem pa sta še dve nadstropji, kjer so karte dražje mislim, da 10 GBP. Zanimivo pri tem je, da če si spodaj na dvorišču, je tako kot da bil bil zčit z igralci. Oni hodijo med gledalci in v bistvu na nek način komunicirajo z njimi. Baje so v tistih časih, ko jih je bilo zelo veliko na dvorišču, kar tam stoje lulali, pili, jedli... Bil je neznosen smrad, saj so verjeli, da umivanje škodi zdravju in se zato niso umivali. Baje so se pozimi namazali z živalsko mastjo (spodnje perilo) in ga nosili vse do pomladi, da jih ni zeblo. Si morte mislit. lahko si predstavljate kako je to izgledalo. o je bil tak zabavniški dogodek in če je bila vstopnina samo cent, se je trlo ljudi. Ja in pa na tleh ni bilo lesa, tako kot sedaj ampak zemlja. Tako, da ko je deževalo (kar v Londonu ni redkost) so bili vsi blatni in... Še ena zanimivost tega gledališča je, da jje odprto. Streha je tako narejena, da ima na sredini luknjo in ko pada dež ali kaj podobnega se predstava nadaljuje. Znotraj tudi ni luči in predstave so samo ko je dan. To pa pomeni, da ko igralci nastopajo, so vse glave uprte vanje. Oni jih vidijo in so čisto blizu njih. Si predstavljate kaj pomeni trema? Tudi gledalci seveda se vidijo med sabo. Velikokrat se tudi zgodi, da ko igrajo kako igro in (npr. Hamleta) ter glavni igralec izreče kakšen stavek kot: Ali mislite, da sem kriv?, ali kaj podobnega in se kdo oglasi in reče: Ja!, ali pa kaj drugega. Kot vidite na slikah (upam, da se dobro vidi) so gledalci uprti s komolci na oder. V časih Shakespear-ja so baje tisti ljudje, ki so bili bolj premožni prišli tudi sedet kar na oder in motili igralce s tem, da so jih spraševali razne neumnosti kot: kateri lik pa ti igraš?... predvsem pa so prišli kazat svoje lepe obleke. Upam, da si bova kakšno predstavo tudi ogledala. Če ne letos, pa kdaj drugič Po moje mora biti nekaj neverjetnega. Kot bi se dogajalo na ulici, ne pa v gledališču.
Ok, ne bom vas feč morila s tem teatrom. Lahko pa si ogledate na strani http://en.wikipedia.org/wiki/Globe_Theatre več o njem.

Ni komentarjev: